HET FORT VAN SJAKOO - INTERNATIONAL BOOKSHOP
| SEARCH | ORDER | NEW BOOKS | HOME | ABOUT US |

Metro 14 Aug 2001, Boekshop Fort van Sjakoo bedreigd

De bekende Amsterdamse boekhandel Fort van Sjakoo dreigt te verdwijnen als per 1 september de huur met 900 procent wordt verhoogd.

"Als deze asociale plannen doorgaan, zijn wij binnen twee maanden hartstike failliet." Merijn van der Pel is één van de tien Fort-vrijwilligers. "Wij zijn een non-profit boekwinkel met maatschappijkritische, artistieke en filosofische publicaties uit de hele wereld die vaak niet in de reguliere boekenzaak te vinden zijn. Naast de boekwinkel kun je er op gerecycelde computers gratis internetten."

Fort van Sjakoo bestaat sinds 1977 en kent een kraakverleden. De prijzen in de Jodenbreestraat, waar het pand gevestigd is, zijn in een recordtijd vertienvoudigd. Het woningbedrijf Amstterdam, waarvan het Fort van Sjakoo het pand huurt, wil de huurprijs daarom opschroeven van 580 naar 5100 gulden per maand. "conform marktniveau", aldus een woordvoerster.

Het Fort is niet de enige niet-commerciële instelling die gebukt gaat onder de sterke grondprijsstijgingen in de hoofdstad. Ook voor het Vrouwenhuis en het Latijns Amerika Centrum dreigen nog steeds forse huurverhogingen.

"Wij bieden betaalbare huizen aan voor minder kapitaalkrachtige mensen. Om dat te kunnen blijven doen, rekenen we voor onze bedrijfspanden marktprijzen. De huur was jarenlang een schijntje", zegt een woordvoerster van het Woningbedrijf Amsterdam. "Ze kunnen subsidie aanvragen bij de gemeente, maar weigeren dat principieel. Moeten wij dan hun broek ophouden?"