HET FORT VAN SJAKOO - INTERNATIONAL BOOKSHOP
| SEARCH | ORDER | NEW BOOKS | HOME | ABOUT US |

14 Aug 2001 Parool

Fort van Sjakoo strijdbaar ten onder
RYPKE ZEILMAKER

AMSTERDAM - Het Fort van Sjakoo ligt onder vuur. Vanaf september moet de non-profit-handel in linkse lectuur een tienvoud van de maandprijs betalen voor de huur van het pand aan de Jodenbreestraat. De eigenaar, Woningbedrijf Amsterdam, wil de huurprijs aanpassen aan de voor bedrijfspanden gangbare tarieven.

De stichting Fort van Sjakoo heeft al acties aangekondigd omdat zij de meer dan vijfduizend gulden in de maand nooit kan opbrengen. ''We proberen het via de pers en onze internationale contacten aan te kaarten,'' zegt Merijn van Fort van Sjakoo. ''Ook hebben we de directeur van het Woningbedrijf benaderd. We willen best over een huurverhoging praten, maar zoveel kunnen we nooit betalen. Als het doorgaat, zijn we binnen twee maanden failliet.'' In een op 27 juli verstuurde brief deelt Woningbedrijf Amsterdam de huurverhoging mee. Op dit moment betaalde de stichting Fort van Sjakoo 6700 gulden per jaar. Dit is volgens het woningbedrijf niet 'marktconform'.

Verder wordt in de brief gesteld dat het Woningbedrijf de wettelijke mogelijkheid heeft de huur 'aan te passen'. Vervolgens dreigt briefschrijver Rob Oldigs met een procedure bij het kantongerecht. ''Indien wij een huurprijsprocedure starten, verwachten wij dat de kantonrechter een uitspraak zal doen van 65.000 gulden per jaar.'' Maar om dit te voorkomen is Oldigs bereid om naar eigen zeggen een 'redelijk voorstel' te doen waar de stichting mee akkoord moet gaan. Omdat anders een vordering tot nadere huurprijsvaststelling volgt.

''Ons uitgangspunt is om een dergelijke procedure te voorkomen. Wij stellen u daarom voor in te stemmen met een jaarhuur van 61.750 gulden per jaar.'' De nieuwe prijs zou per 1 september van kracht gaan. Rob Oldigs van Woningbedrijf Amsterdam wil bij navraag geen commentaar geven. Toplocatie Volgens een woordvoerster van de directie van het Woningbedrijf moet het Fort van Sjakoo gaan verhuizen naar een goedkopere locatie als de stichting de huur niet kan opbrengen. ''Het is absurd dat ze zo lang op zo'n toplocatie hebben gezeten tegen zo'n lage prijs,'' vindt ze. De huurverhoging geldt ook voor panden op vergelijkbare locaties. Volgens haar is de huurverhoging gevolg van nieuw beleid. Bedrijfspanden zijn niet de core business van het woningbedrijf. ''Wij zijn er in de eerste plaats voor het goedkoop verhuren van sociale huurwoningen. De bedrijfspanden willen we gebruiken als compensatie voor de lagere opbrengst daarvan.'' De brief van Oldigs noemt zij 'ongelukkig geformuleerd'. De huurprijs die de stichting betaalt, stamt nog uit de tijd dat de Jodenbreestraat een rommelige bouwput was. De huurders betaalden hooguit de jaarlijkse huurverhoging van een aantal procent extra en bleven daardoor onder de prijs zitten van vergelijkbare bedrijfsruimte. De marktwaarde van de panden is ondertussen mede door de opknapbeurt in de straat enorm gestegen.

Het Fort van Sjakoo werd in 1977 ingericht nadat het twee jaar eerder was gekraakt. De naam Sjakoo is afkomstig van een achttiende-eeuwse bendeleider die door veel Jordanezen als de Mokumse Robin Hood werd beschouwd. De links-ideologische winkel verkoopt behalve boeken en bladen ook cd's en heeft een internetruimte. Door de vele contacten binnen de internationale kraakscene is het niet waarschijnlijk dat Sjakoo geruisloos uit het pand zal gaan. ''We gaan ervan uit dat er nog redelijk overleg mogelijk is,'' zegt Merijn van Sjakoo. ''Mocht dit niet zo zijn, dan gaan er meer acties komen. Het ligt niet in onze aard om in alle stilte maar te vertrekken.''