HET FORT VAN SJAKOO - INTERNATIONAL BOOKSHOP
| SEARCH | ORDER | NEW BOOKS | HOME | ABOUT US |

Amsterdam, donderdag 8 november

Vrienden Sjakoo bezetten kantoor van WBA

(Van onze verslaggevers)
AMSTERDAM - Een groepje 'sympatisanten van het Fort van Sjakoo' heeft vanmorgen enkele uren het binnenstadskantoor van Woningbedijf Amsterdam (WBA) bezet, aan de Muntendamstraat in Oost. Twaalf van hen zijn opgepakt. De groep protesteerde tegen de huurverhoging die de links-anarchistische boekhandel in de Jodenbreestraat moet betalen.

De ME ontruimde het pand kort na tienen, na via de achterkant te zijn binnengedrongen. De nog aanwezige bezetters werden gearresteerd. Om half elf kon het personeel naar binnen.

Directeur Lex Pouw van WBA kreeg een taart in zijn gezicht gegooid, de taartgooier was ook onder de arrestanten.

De rechtszaak die het woningbedrijf en de boekhandel over die verhoging voeren, is gisteren opgeschort om de huurverhoging door een adviescommissie nog nader te laten beoordelen. De zaak gaat op 12 december verder, de uitspraak wordt pas begin volgend jaar verwacht.

Vroeg in de morgen, voordat de eersten van de zeventig werknemers arriveerden, braken de actievoerders in en blokkeerden de ingangen. De spandoeken: 'Sociale huren voor sociale projecten, zoals Fort van Sjakoo' en: 'Winst boven alles, marktconform en asociaal'.

Volgens de bezetters stelt WBA zich 'onwrikbaar' op en wenst het bedrijf niet mee te denken over een oplossing 'na twaalf jaar huren'. WBA moet die 'belachelijke huurverhoging van meer dan negenhonderd procent' intrekken, eisen ze. ''WBA verschuilt zich achter de rechterlijke uitspraak en onttrekt zich hiermee aan de eigen verantwoordelijkheid, ondanks de brede maatschappelijke roep om een oplossing. WBA moet het maatschappelijk verantwoord ondernemerschap eindelijk vorm geven.''

Vestigingsmanager Eric van Kaam wachtte vanmorgen af hoe het met zijn inboedel was gesteld. ''We hebben nog niet binnen kunnen kijken, maar ik zie van buitenaf geen grote rotzooi. Afwachten maar. Met nieuwe eisen zijn ze overigens niet gekomen. Wat ze willen en vinden is ons al lang duidelijk. Deze actie levert niet veel nieuwe gezichtspunten op.''

De medewerkers wachtten buiten de ontwikkelingen af. Agenten met 'platte petten' hielden de boel in de gaten, tot halverwege de ochtend de ME arriveerde.