HET FORT VAN SJAKOO - INTERNATIONAL BOOKSHOP
| SEARCH | ORDER | NEW BOOKS | HOME | ABOUT US |

peperdure huur nekt alternatieve boekwinkel

Van een onzer verslaggevers
De huur van de alternatieve boekhandel Fort van Sjakoo aan de Amsterdamse Jodenbreestraat moet omhoog: van 500 naar maar liefst 4500 gulden per maand.
Een stuk of tien actievoerders hebben daarom gisterochtend een kantoor bezet van het gemeentelijke Woningbedrijf Amsterdam dat de huurverhoging wil doorvoeren. Het Woningbedrijf meent dat Sjakoo lang genoeg, twaalf jaar om precies te zijn, voor een appel en een ei op één van de mooiste plekjes van de stad heeft gezeten.

Voor het kantoor demonstreerden tientallen mensen met spandoeken tegen de huurverhoging. Een medewerker van de boekhandel, waar de meest uiteenlopende publicaties over politiek en kunst worden verkocht: ,,We werken alleen met vrijwilligers. Zo kan het financieel net worden volgehouden. Zo'n enorme verhoging van de huur betekent de ondergang van Sjakoo. ,,Waarbij nog komt dat het Woningbedrijf ook de huren wil verhogen van andere ruimtes waar mensen creatief werken of een kleinschalig bedrijfje runnen. De zogeheten Vrije Ruimtes worden op die manier bewust kapot gemaakt.''
Het Fort van Sjakoo kwam een kwart eeuw geleden in het pand dat was gekraakt om kantoorbouw ter plekke te voorkomen. 12 Jaar geleden begon de boekhandel huur te betalen. Eind vorig jaar werd de huurverhoging aangezegd die per 1 september had moeten ingaan.
De bezetters, die de gewaarschuwde directeur van het Woningbedrijf op een taart in het gezicht tracteerden, weigerden gisteren het kantoor te verlaten zonder de toezegging dat de huurverhoging niet zou doorgaan.
Tegen het middaguur maakte de politie op geweldloze wijze toch een einde aan de bezetting. Twaalf actievoerders werden gearresteerd, onder wie de taartgooier.

Copyright: Algemeen Dagblad