HET FORT VAN SJAKOO - INTERNATIONAL BOOKSHOP
| SEARCH | ORDER | NEW BOOKS | HOME | ABOUT US |

Uit Boekblad digitaal (http://www.boekblad.nl) 8-11-2001

Rechter komt met tussenvonnis in zaak Sjakoo

8 november 2001 - De rechter heeft op woensdag 7 november een tussenvonnis uitgesproken in de zaak tussen het Woningbedrijf Amsterdam (WBA) en de Amsterdamse boekhandel Het Fort van Sjakoo. Het WBA wil via de rechter een huursverhoging van 900 procent doorvoeren. Het Woningbedrijf Amsterdam krijgt tot 12 december de tijd om te bepalen of het op zijn kosten een bedrijfs-huuradviescommissie wil inschakelen, die gaat onderzoeken of de huursverhoging die het de linkse boekhandel heeft opgelegd, terecht is.

Het Fort van Sjakoo heeft het aanbod van het WBA om de commissie in te schakelen afgewezen omdat de kosten (3000 gulden) aan de hoge kant zijn zonder dat het de zekerheid biedt dat het voor het Fort positief uitpakt.

Het Fort heeft diverse keren geprobeerd om met het WBA tot een oplossing te komen, maar het Woningbedrijf wenst dit conflict via de rechter op te lossen. Het Fort van Sjakoo wordt in deze zaak, die door het WBA is gestart, niet vertegenwoordigd door een advocaat. 'Dat betekent dat het weken kan duren voordat wij op de hoogte worden gesteld over de uitslag. Deze informatie hebben we via via vernomen.' Aldus boekhandel-medewerkster Dorthe.

'Als het WBA op haar kosten deze commissie wil instellen, dan kan het nog wel drie maanden duren voordat de makelaars en commissieleden met het advies komen. Als ze deze stap niet willen zetten, dan kan het snel afgelopen zijn. We hebben dus tot 12 december de tijd om ons te bezinnen op nieuwe acties.'

Als reactie op de huursverhoging hebben sympathisanten van het Fort vandaag het kantoor van WBA bezet. De politie heeft de bezetting in de loop van de ochtend beëindigd en enkele sympathisanten gearresteerd. Deze zitten nog vast op het bureau.

Joop Maasen van de linkse boekhandel De Rooie Rat uit Utrecht vreest dat het einde nadert voor Het Fort van Sjakoo 'als het een juridisch-economische kwestie' blijft. 'Het is te hopen dat de Amsterdamse politiek zich ermee gaat bemoeien. De winkel past goed in het beleid om een aantal vrijplaatsen te behouden.'

Dertig jaar
Zelf viert De Rooie Rat komende zaterdag het dertigjarig bestaan. De oudste linkse boekwinkel van Nederland is opgericht in februari 1971, maar 'het komt zo uit om het nu te vieren'.

Met De Rooie Rat gaat het momenteel uitstekend. 'Het loopt als een trein', aldus Maasen. 'Het gaat eigenlijk altijd goed. Als het goed gaat met de economie komen mensen. En als het niet goed gaat met de economie ontstaat veel kritiek op de economie en hebben mensen ook behoefte aan informatie. We zijn zo de enige conjunctuurongevoelige boekhandel van Nederland.'(MV)

vrijdag, 09/11/2001 bron: Boekblad.nl