HET FORT VAN SJAKOO - INTERNATIONAL BOOKSHOP
| SEARCH | ORDER | NEW BOOKS | HOME | ABOUT US |

 

Telegraaf Vrijdag 9 november 2001

TAART VOOR HUISBAASTaart voor huisbaas

Directeur Lex Pouw van het Woningbedrijf Amsterdam veegt de slagroomresten van zijn gezicht nadat hij gistermorgen door een actievoerder met een taart was bekogeld. Dat gebeurden tijdens een kortstondige bezetting van het woningbedrijf aan de amsterdamse Muntendamstraat door sympathisanten van boekhandel Fort van Sjakoo. De politie arresteerde twaalf actievoerders, onder wie de taartgooier.

de bezetting vond plaats uit protest tegen de voorgenomen 900 procent huurverhoging, die het woningbedrijf de politiek georiënteerde boekhandel wil opleggen. Het Fort van Sjakoo dat door vrijwilligers wordt gerund en geen winstdoelstelling beweert te hebben, betaalde twaalf jaar lang een symbolische huur voor het pand dat 24 jaar geleden werd gekraakt.

Afgelopen zomer maakte het woningbedrijf bekend dat de boekhandel aan de Jodenbreestraat per 1 september een marktconforme huurprijs zou moeten gaan betalen: 5140 gulden per maand. Het fort van Sjakoo, dat tot dan toe 558 gulden betaalde, vind de verhoging onterecht. Het woningbedrijf stelt echter dat de boekhandel de gestegen huur maar via gemeentelijke subsidies moet zien te compenseren. Deze maand komt er een beleidsnotitie in de gemeenteraad over de idieële instellingen in de stad en de huur die zij betalen.

Gistermorgen drongen actievoerders het kantoor van het woningbedrijf, waar zo'n tachtig mensen werken, binnen om een toezegging af te dwingen dat de huurverhoging wordt teruggedraaid. De politie maakte echter een eind aan de bezetting.