HET FORT VAN SJAKOO - INTERNATIONAL BOOKSHOP
| SEARCH | ORDER | NEW BOOKS | HOME | ABOUT US |

Sjakoo

MARCEL VAN ENGELEN

Van dat fort? Ja, het Fort van Sjakoo was het duistere hol van Jacob Frederik Muller, ook wel Jaco of Sjakoo geheten. Bijnaam: de Robin Hood van Mokum. Hij stierf in 1718, hooguit 28 jaar oud.

En woonde in de Jodenbreestraat. Nee, aan de Elandsgracht, waar hij zich schuil hield in zijn fort: vier aaneengesloten schemerige panden, waar Sjakoo zo nodig uitvluchtte via ondergrondse tunnels en geheime gangen. Als je nu op nummer 73 gaat kijken, zie je twee gevelstenen die naar hem verwijzen.

En die dwarse boekhandel in de Jodenbree dan? Die is naar het fort aan de Elandsgracht vernoemd. De krakers die halverwege de jaren zeventig het winkeltje begonnen, voelden zich kennelijk verwant met Sjakoo en zijn boevenbende.

Robin Hood, zei je toch? Tja, weet je wat het is, die vaderlandse geschiedenis wordt vaak zo geromantiseerd. Wij hadden hier onze eigen Robin, vertelde de ene Jordanees graag aan de volgende. Hij stal van een rijke koopman aan de Keizersgracht, die in een onredelijke bui zijn koetsier de deur had uitgezet, en bracht de buit diezelfde dag nog naar die arme chauffeur. Zo wil een verhaal. Maar eigenlijk was die Sjakoo een grote crimineel.

Meestal hield hij de poet zelf? In een twee jaar durende rechtszaak tegen hem kwam nogal wat rottigheid boven water. Zoals die overval bij Cornelis Heere in Zevenaar. Cornelis was niet thuis. Zijn moeder van 71 wel. Sjakoo en zijn kornuiten bonden het arme mens aan handen en voeten vast en draaiden haar zo bruut de nek om 'dat de wervelbeenderen van haer hals uyt den anderen gewrongen waren, en zij dood op haar bed gevonden is.'

Jesses. Zulke verhalen heb ik over Robin nooit gehoord. Was ook geen lekkere. Maar deze Sjakoo bewoog zich als een schim door de ganse republiek, van de ene boerderij naar de volgende. En als de buit verdeeld moest worden en één van zijn handlangers was iets te gulzig, dan reeg de baas hem persoonlijk aan het mes.

En daar verbinden die vredelievende alternativo's van die boekwinkel zich mee? Vredelievend? Nooit binnen geweest zeker. 'Gewapende strijd' is de naam van één van de afdelingen, met handboeken van de Rote Armee Fraktion en RaRa.

Komt nu mooi van pas, gezien die acties tegen de huurverhoging. Ja, militanter worden ze met de week. Het begon met verfbommen en een bezetting, maar vorige week kreeg de directeur van het woningbedrijf een heuse bak slagroom in het gezicht.

Tamelijk onschuldig. Dat vond Sjakoo ook van zichzelf. Hij werd geradbraakt op de Nieuwmarkt, zijn kop werd er afgehakt en zijn romp aan de kraaien gevoerd in Volewijk.

Copyright: Het Parool