HET FORT VAN SJAKOO - INTERNATIONAL BOOKSHOP
| SEARCH | ORDER | NEW BOOKS | HOME | ABOUT US |

Spandoek op bezet kantoor van WBA8 Nov 2001(Foto's en text van http://www.squat.net/)

Vanochtend om 07.00 uur is het Woningbedrijfkantoor aan de Muntendamstraat bezet door sympatisanten van het Fort van Sjakoo. Een 20-tal WBA-werknemers stonden dus net als actievoerders (stuk of 30), pers (oa AT5) en politie te koukleumen terwijl een tiental mensen binnen zat. Na vier uur wachten op de breekploeg van de politie en een geslaagde taartworp op de directeur van de WBA (werper na een wilde achtervolging gegrepen) werd via de achtertuin het pand betreden en werden de bezetters gearresteerd. Honden om mensen op afstand te houden. Verklaring van vanochtend:

Sympathisanten Fort van Sjakoo bezetten Woningbedrijf Amsterdam

Bezetting WBA kantoorWe bezetten op dit moment het kantoor van het 'Woning Bedrijf Amsterdam' (WBA). We doen dit om te protesteren tegen de onwrikbare opstelling van het WBA, die de huur van boekhandel 'Het Fort van Sjakoo' wil verhogen met meer dan 900%. Na 12 jaar huren van het WBA dreigt het 'Fort van Sjakoo' nu, op korte termijn, haar plek kwijt te raken.

WBA kantoor Bezet: Vlag wordt gehesenWe eisen dat het WBA deze belachelijke huurverhoging intrekt en het door hun verkondigde maatschappelijk verantwoord ondernemersschap in de praktijk vorm geeft. Het WBA heeft geen enkele poging gedaan met de boekhandel tot een vergelijk te komen. In plaats daarvan blijft het WBA onverbiddelijk vast houden aan haar onmogelijke eis.

We betreuren dat het WBA ondanks een brede maatschappelijke roep om met de boekwinkel tot een oplossing te komen, haar gelijk probeert te halen via een rechter. Een rechter kan alleen kijken naar de hoogte van de markt waarde per vierkante meter. Het WBA verschuilt zich achter een gerechtelijke uitspraak en onttrekt zich hiermee van haar eigen verantwoordelijkheid.

Lex pouw de politie en een activistWBA Directeur Lex pouw als TaartmanHet WBA zegt de marktwaarde van haar bedrijfsruimten te moeten incasseren voor haar sociale woningbouw projecten. We zijn groot voorstander van sociale woningbouw maar vinden dat het WBA het geld moet halen waar het is. Overal in Amsterdam staan niet- commerciële en sociale initiatieven onder druk, doordat ze geconfronteerd worden met de torenhoge, opgeschroefde huren. Deze tendens kan alleen gekeerd worden, wanneer er voor sociale, niet commerciële initiatieven ook sociale, niet commerciële huren berekend gaan worden.

Politie haalt de bezetters uiteindelijk uit het kantoor van woning bedrijf amsterdamHet 'Fort van Sjakoo' wordt al 24 jaar draaiende gehouden door een wisselend collectief van vrijwilligers. De doelstelling is niet het maken van winst, maar allerlei vormen van informatie beschikbaar te stellen die je elders niet zo snel vindt. Het verbreidt een breed scala aan maatschappijkritische, avantgardistische, opruiende, curieuze en in zelfbeheer uitgebrachte publikaties.

We blijven onze actie voortzetten tot dat het WBA met afdoende (schriftelijke)toezeggingen komt.

Sympathisanten Fort van Sjakoo

Meer informatie op: http://www.xs4all.nl/~sjakoo/protest/