HET FORT VAN SJAKOO - INTERNATIONAL BOOKSHOP
| SEARCH | ORDER | NEW BOOKS | HOME | ABOUT US |

Date sent: Fri, 17 Aug 2001
To: binnenstad@woningbedrijf-amsterdam.nl
From: Stichting Backslash <info@stichtingbackslash.com>
Subject: Huurverhoging

Hiermee willen wij, de Stichting Backslash, ten sterkste protesteren tegen de huurverhoging die door u wordt opgelegd aan het Fort van Sjakoo en ASCII, Jodenbreestraat 24.

Deze twee unieke initiatieven, die de stad Amsterdam een stuk prettiger maken om in te wonen, dreigen te moeten verdwijnen voor uw jacht naar winst. Uw redenatie, voor bedrijfspanden een commerciele huur te vragen zodat er betaalbare woningruimte behouden kan blijven, klinkt op het eerste gezicht niet onredelijk. Maar deze initiatieven zijn geen bedrijven, maar geheel door vrijwilligers gerunde maatschappelijke organisaties!

Wat heeft een mens aan betaalbare woningruimte als de stad waarin die zich bevinden, mede door uw toedoen, wordt veranderd in een eenvormige Hema- (en Blokker, V&D, enz.)worst? De leefbaarheid van een stad wordt voor een groot deel bepaald door de initiatieven van haar bewoners. Juist die initiatieven, niet alleen deze maar ook plekken als het Latijns-Amerika Documentatiecentrum en het Vrouwenhuis, plekken met een rijke geschiedenis, worden direkt door u bedreigd.

Natuurlijk kan het zijn dat u na uw privatisering wat ver bent doorgeslagen, de graai-economie lag eindelijk binnen bereik. Misschien goed om op te merken dat zelfs bij enkele van oorsprong commerciele ondernemingen ondertussen zoiets als "sociaal ondernemen" een trend begint te worden?

P. Roeland
voorzitter
Stichting Backslash
Spuistraat 216 II
1012 VT Amsterdam