HET FORT VAN SJAKOO - INTERNATIONAL BOOKSHOP
| SEARCH | ORDER | NEW BOOKS | HOME | ABOUT US |

Date: Tue, 14 Aug 2001
To: binnenstad@woningbedrijf-amsterdam.nl

Geachte Direktie van Woningbedrijf Amsterdam,
Amsterdam, augustus 2001

Via E-mail heb ik kennisgenomen van uw voornemen om de huur van Jodenbreestraat 24, het pand waar Fort van Sjakoo en ASCII gehuisvest zijn, te verhogen met bijna 1000%. Gezien mijn onvoorwaardelijke steun aan het ASCII initiatief, vraag ik u deze beslissing opnieuw te herzien.

Uiteraard is in deze wereld (waarin zelfs de zon niet meer voor niets op gaat) een concurerende marktpositie voor het Woningbedrijf Amsterdam noodzakelijk. Lijnrecht daar tegenover staat echter de behoefte van een klein deel van de bevolking om - ook op 'toplocaties' - maatschappelijk relevante aktiviteiten te ontwikkelen.

In het verleden, toen een aantal van deze 'toplocaties' helemaal geen toplocaties waren, en betreffende panden zelfs zwaar verwaarloosd werden door hun eigenaren, heeft die kleine groep mensen het heft al in handen genomen om, op eigen intitiatief en met bijna geen middelen, deze plekken om te toveren tot centra van progressieve ideeen en aktiviteiten. Nu de 'vrije markt' echter overal om zich heen grijpt - en van achterbuurten toplocaties maakt en vice versa - moet er plotseling ingegrepen worden.

De behoefte en noodzaak om - ook in van oorsprong gesubsidieerde instellingen - het spel volgens de (monopolie) regels te spelen, heeft tot gevolg dat op de ene of andere manier (ontruimingen of huurverhogingen) eigen initiatief van cultureel en ideologisch georienteerde Amsterdammers verdwijnt.

Wat er overblijft, zijn winkels, cafees, veel parkeerplaatsen, en zoiets als het Hollandhuis waar je een overzicht krijgt over wat Nederland is voor Toeristen: Een land van Kaas, Tulpen, Klompen en Dijken. Heel subtiel vergeet men te vermelden dat Nederland ook een land is van Tweedehandswinkels, Milieugroepen, Krakers, en Homohuwelijken. Net om de hoek van het Holland Huis brengt het Fort van Sjakoo precies dat onmisbare element in.

Het zou niet alleen jammer, maar ook stom zijn, om dat te laten verdwijnen uit onze cultuur. Gaat het u echt om het geld !?

Hoogachtend, a consultant