HET FORT VAN SJAKOO - INTERNATIONAL BOOKSHOP
| SEARCH | ORDER | NEW BOOKS | HOME | ABOUT US |

Date: Thu, 23 Aug 2001
From: nbk@xs4all.nl
To: binnenstad@woningbedrijf-amsterdam.nl

Geachte heer Van Kaam,

Nederland Bekent Kleur heeft met teleurgestelling kennisgenomen van uw voornemen om de huur van het Fort van Sjakoo/ASCII met 900% te verhogen. Het getuigt niet van een realistische blik op de maatschappij om alle bedrijfspanden op een hoop te gooien en de huren ´marktconform´ te maken, zonder enig onderscheid te maken wat voor bedrijf of organisatie er in een pand zit.

Naar ons idee houdt een leefbare stad niet op bij de voordeur en de giro- afschriften. Behalve ´goedkope´ huur zijn er ook nog andere dingen die meespelen, zoals een gevarieerd aanbod van winkels en organisaties. Dat jullie beleid hier geen positieve invloed op heeft moge duidelijk zijn. Alleen grote bedrijven (zoals er al zoveel zijn in de stad) kunnen dit soort prijzen betalen. Kleinere winkels en organisaties worden zo de stad uitgedrukt. Dit kan toch onmogelijk de bedoeling zijn.

Een half jaar geleden heeft dezelfde situatie voor ons ook gespeeld. Woningbouwvereniging de Dageraad had echter aanmerkelijk meer besef van wat er zich in de maatschappij afspeeld, en heeft de huurverhoging beperkt gehouden tot een voor ons betaalbaar niveau. Wij zouden u graag willen verzoeken om in dit geval hetzelfde te doen voor jodenbreestraat 24 bg.

Naar ons idee vervullen zowel het Fort van Sjakoo als de ASCII unieke functies in Amsterdam. Voor ons specifiek betekent dit onder andere een breed aanbod aan anti-racistische en anti-fascistische literatuur, dat nergens anders in de stad te vinden is. Het zou zonde zijn als deze organisaties door deze huurverhoging in de verdrukking komen.

Met vriendelijke groet,

Arjan Evers

Nederland Bekent Kleur
Postbus 59606 1040 LC Amsterdam
T: 020-6897555 F: 020-6185691
www.nederlandbekentkleur.nl